Tłusty czwartek (schmotziger Donnerstag) bez pączków – nie do pomyślenia!
Foto: Piotrus
Niegdyś końcówkę karnawału rozpoczynał mięsopust, a dziś tłusty czwartek czy śląski kozelek albo prawosławna Maslenica, a trwa przez prawie tydzień.
Po nim - wyodrębniono także: „smalcową niedzielę”, „błękitny poniedziałek” i „ostatni wtorek”. Lecz błędem byłoby doszukiwać się religijnego ( głównie chrześcijańskiego) podłoża tych tradycji. Z historycznych przekazów obrzędów wynika, że zwyczaje te gościły w Polsce pogańskiej. Były związane z pożegnaniem zimy. Na stołach pojawiały się pączki z ciasta chlebowego ze słoniną. Bardzo podobnie wyglądały zwyczaje starożytnych Rzymian, którzy wspomnianą potrawę obficie popijali winem. Tradycja przetrwała do dziś także w wielu rejonach świata.
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda